Nachtmerries uit Noord-Korea

30 08 2013

Kim Hyuk(by Bas Verbeek − 25/08/13 Trouw) Voor het eerst onderzoekt een commissie van de VN de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea. Omdat dit ter plekke niet mag, spreken vluchtelingen deze week op hoorzittingen in Seoul. Korea-onderzoeker Leonid Petrov denkt dat het officiële VN-eindrapport best verschil kan maken.

“Ik werd in dat kamp gemarteld op manieren die uw inbeeldingsvermogen te boven gaan”, vertelt een anonieme vluchteling aan onderzoeksleider Michael Kirby, een Australische oud-rechter. Vijf dagen op rij horen hij en twee collega’s van negen tot zes de horrorverhalen aan van gevluchte Noord-Koreanen van divers pluimage. Opgejaagde christenen, werknemers bij media die een minuscule maar fatale fout begingen, gediscrimineerde gehandicapten en mensen die uit pure honger hun land zijn ontvlucht. Ieder verhaal tijdens de publieke hoorzittingen in een collegezaal van de Yonsei universiteit in Seoul is intens.

In maart besliste de mensenrechtenraad van de VN dat er een onderzoekscommissie moest worden ingesteld. De verhalen van de getuigen zijn dan al wel lang en breed uitgemeten in media en boeken, Kirby onderstreept dat het belangrijk is dat een onafhankelijke groep de zaak onderzoekt, volgens juridische richtlijnen. “Wij overstijgen de politieke situatie op het Koreaanse schiereiland. Wij voeren onze missie uit namens de mensheid over de hele wereld.” Kirby vertelt dat het onderzoek van de commissie in Zuid-Korea gevoelig ligt, omdat de angst bestaat dat de met kernwapens experimenterende noorderbuur zich erdoor geprovoceerd zal voelen.

Politieke truc

Ook een plan voor invoering van een wet voor mensenrechten in Noord-Korea is een heet hangijzer in de Zuid-Koreaanse politiek. Conservatieven pleiten er al jarenlang voor, maar de linkse oppositie vreest dat het de relatie met Noord-Korea verder verstoort. Bijvoorbeeld omdat de wet conservatieve groepen die agressief tegen Noord-Korea protesteren steunt met subsidies en meer protestvrijheden.

Met het VN-rapport, dat in maart 2014 af moet zijn, is er voldoende basis voor de VN-lidstaten om actie te ondernemen, stelt Kirby. “Ik hoop dat het rapport – waarin we alle partijen kansen bieden – overtuigend zal zijn voor de wereld.”

Bij de oprichting van de commissie reageerde Noord-Korea boos. Het zou een politieke truc zijn om de internationale gemeenschap op te warmen voor actie tegen de Volksrepubliek. De commissie hoopt inderdaad op een verandering van de situatie door actie van de VN. Kirby: “De VN is niet tandenloos. Binnen het handvest zijn er wel degelijk middelen tot actie beschikbaar.”

Sovjet-scenario

Volgens Korea-onderzoeker aan de Nationale Universiteit van Australië Leonid Petrov moeten we dan niet aan militaire actie denken, maar aan een diplomatieke deal: “In de jaren zeventig kreeg de Sovjet-Unie aangeboden dat sancties zouden worden opgeheven in ruil voor het garanderen van bepaalde mensenrechten. Omdat de economie leed onder het extreme isolement, accepteerden ze dat. Hetzelfde is nu denkbaar met Noord-Korea.”

Volgens Petrov versterkt het rapport de onderhandelingspositie en kan het een win-winsituatie opleveren. “Noord-Korea kan in ruil voor het stopzetten van wapenprogramma’s en het verbeteren van mensenrechten de broodnodige diplomatieke erkenning, voedselhulp en veiligheidsgaranties krijgen.”

Voor het verbeteren van de mensenrechten kijkt Petrov ook naar het Sovjet-scenario. “In de SovjetUnie lieten ze tegenstanders van het regime toen van de goelags naar het buitenland gaan. Een moeilijke, maar eerste stap voor Noord-Korea zou zijn om iedereen die geen voorstander is van het regime te laten gaan.”

Een ander scenario is dat Noord-Korea de deur volledig dichthoudt en de onderhandelingen niet aangaat. “Dat kan. De kans is fifty-fifty. Maar als de prijs voor de deal aantrekkelijk genoeg is, zou dit wel eens goed kunnen uitpakken.”


Actions

Information
%d bloggers like this: